Prikazi knjiga:

LAKI POGON (2016)
Dinko Kreho, Polja
Azra Nezirić, Preporodov Journal
Davor Šišović, Glas Istre

ČOVJEK IZ PODRUMA (2013)
Adisa Bašić, Slobodna Bosna
Booksin ekspertni tim, booksa.hr
Gordan Duhaček, tportal.hr
●Dario Grgić, Hrvatski radio (AUDIO / TXT)
●Dinko Kreho, Hrvatski radio, booksa.hr, bilten.org
●Boris Lalić, BH Radio 1 (AUDIO / TXT)
Nedim Seferović, Crna ovca

O ROŠTILJU I RAZNIM SMETNJAMA (2008)
Adisa Bašić, Slobodna Bosna
Dario Grgić, Glas Slavonije
Davor Šišović, Glas Istre
Dijala Hasanbegović, BH. Dani
Dinko Kreho, TV emisija Dimenzija više
Harun Dinarević, (sic!)

KAD SU NARODI NESTALI (2003)
Lamija Begagić, Lica

ZAISTA? (2000)
Asmir Kujović, BH. Dani

razglasite
KNJIGE
razni tekstovi
POSTAVITE PITANJE NIHADU HASANOVIĆU O NJEGOVIM KNJIGAMA, PISANJU...
PITANJA IZ cyberPUBLIKE (+ ODGOVORI)
posalji mejl
FB STRANICA AUTORA
PROFIL NA TWITTERU
PODRŠKA, DONACIJA
na glavnu stranicu

BORIS LALIĆ: KNJIŽEVNA PREPORUKA - ČOVJEK IZ PODRUMA

>>>AUDIO


(Emitovano na BH Radiju 1, Omladinski program, rubrika "Verbuk", 08/06/2015. Prikaz objavljen uz saglasnost autora.)


Naša zemlja možda nije nadaleko poznata po pismenosti stanovništva, ali to ne znači uopšte da su kod nas svi takvi. Bosna i Hercegovina je oduvijek bila puna pisaca, što od lokalnog, što od regionalnog, što od svjetskog značaja, a to što se našim ljudima uglavnom ne da čitati, problem je druge vrste. U današnjem Verbuku predstavljamo roman «Čovjek iz podruma» našeg pisca Nihada Hasanovića.


Roman «Čovjek iz podruma» prikazuje život u Bosni i Hercegovini iz savremenog doba. Preplićući sudbine svojih likova, Hasanović je stvorio obimno djelo koje se, kao svaka dobro napisana proza, lako čita, što ne znači da u romanu manjka ozbiljnih, pa i teških priča. U svakom slučaju, vjerna slika savremenog života u dragoj nam domovini, gdje se avetna prošlost prepliće s nesigurnom današnjicom, pa otuda napetost u Hasanovićevom romanu, a koja čitateljima treba zarad većeg uživanja u knjizi.


Veliki broj tema je ono što krasi roman «Čovjek iz podruma.» Hasanović je težio opisati život, pa je likove gradio kompleksno, po uzoru na žive ljude, a koji su poznati po tome što imaju mnogo osobina i što misle o svemu što znaju i ne znaju. Svega ima u toj knjizi, a sve teme iz domaćeg života, od teških ekonomskih uslova koji tjeraju Bosance i Hercegovce da potraže hljeb u stranim zemljama, preko crnila ratne prošlosti što kvari ukus današnjem životu, do uvijek zanimljivih priča iz domena spolnog saobraćaja.


Iako u naše doba bosanskohercegovački narodi teže jednoobraznoj kulturi, svi znamo da smo poznati po tome što nas na malom prostoru ima svakakvih i svi znamo sve. Samo kad o nama govore novinari, historičari i političari, ispada da smo mi ovdje u Bosni i Hercegovini svi k'o jedan, a mi svi iz života znamo da se razlikujemo pojedinačno među sobom. Nihadu Hasanoviću treba odati priznanje što je u svom romanu «Čovjek iz podruma» istinito prikazao naš svijet, sa njegovim karakteristično različitim pogledima na život i ono šta u njemu valja raditi.


Roman «Čovjek iz podruma» Nihada Hasanovića možete kupiti u svakoj opremljenijoj knjižari u zemlji, a imaju ga i biblioteke. Neka vas ne obeshrabri to što ovaj dobri roman ima 540 stranica, jer u pitanju je interesantna i šarena domaća priča koja na mnoge načine može doprinjeti razumijevanju sopstvene okoline, samim tim i vašem boljem životu.