ODLOMCI IZ KNJIGA:


● ČOVJEK IZ PODRUMA, 2013. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 (AUDIO)

O ROŠTILJU I RAZNIM SMETNJAMA, 2008.

KAD SU NARODI NESTALI, 2003.

ZAISTA?, 2000.

PODIGNI VISOKO BAKLJU, 1996.

Gdje nabaviti knjiguODLOMAK 3 IZ ROMANA
"ČOVJEK IZ PODRUMA"


[U čamcu, 77.-79. str.] 


Laganim zaveslajima, Rejhana je natjerala čamac da se vrti. Njegov kljun je pravio deformiranu kružnicu po zelenoj površini. Pratila je veslo kako stvara udubljenje u vodi koja se sporo uvrće kao da je med. I čamac, ako se sve brže rotira, napraviće vir, čudovišni vir, rijeka će samu sebe usisati, povući dječurliju s tobogana, peračice tepiha, davljenike što se obrću ispod slapova duž cijele trase Una Regate, kupače, njihove špilove karata i peškire, kajake, pe­dalinu. I nas dvije. I mobitele koje smo ponijele. Survaće­mo se među alge, mahovine, školjke, nabubrene nesesere, zahrđale pincete, šnale, naušnice.

Odložila je veslo u čamac koji se sada slobodno kretao.

"Kad ćeš već jednom propjevati?", dreknula je zbog buke slapova.

Majka se stresla. Otvorila je oči tek poslije par trenuta­ka, i to polako. Izgledalo je kao da se budi iz narkoze. "Šta si rekla?"

"Čula si ti dobro. Meni ima da propjevaš." Optužila ju je da je kriva što Nedžad noću ne može da zaspi kod kuće, već mora da upali onu prokletu lampu s onim crvenim ugrušcima što mijenjaju oblike. Da li se ikad zapitala čija se to krvna slika iz noći u noć analizira u toj lampi, kojeg čovjeka? Ili monstruma?

"Srećom, sin ti je u bolnici."

Šemsa ispusti težak uzdah, koji se raspoznavao po po­kretima trupa i usana. "Prestani već jednom s tim. Dokad ćemo..."

"Do danas."

"Ja ne znam šta ću s tobom." Kome god se obraćala, gledala ga je direktno u oči, katkad s takvom prodornošću da je to bilo nepodnošljivo (dok je Rejhana bila djevojčica, majčin strelovit pogled bio je dovoljan da je disciplinira), ali ovaj put Šemsa je pognula glavu, skinula sunčane nao­čale i trljala oči. "Nema se tu šta reći." Prešla je na popreč­nu dasku u sredini, tako da bude bliže kćerki i da ne mora vikati jer je ovo povjerljivo. Nagnula se prema njoj. Poslije dužeg ustezanja kazala je kako su Seju, našeg, dvaput zvali u Sarajevo da daje izjave. Ispituju ga, nagovaraju da svje­doči protiv komandanata zbog nekakvih ratnih zločina, čovjek se prepao da mu šta ne napakuju, ni kriv ni dužan.

"Kakve to veze ima s ovim?"

"Teretiš me ni za šta. Već godinama."

"Nisam sigurna da sam razumjela poentu. Ja sam Sa­rajevo, a ti Sejo? Na to pucaš? E pa, Sejo moj, onda nam ne preostaje ništa drugo nego ispit hrabrosti." Dograbila je veslo i tako odlučno ga zarila u vodu da se čamac zaljuljao.

"Šta to radiš?"

Kćerka je bez riječi veslala nizvodno. Na nekih deset metara od niske slapova, zakočila je i usmjerila čamac prema jednoj od kaskada, koja nije bila previsoka, ali ni bezazlena.

"Rejhana, odmah da si nas vratila nazad. Ne poznaješ struje."

"Poznajem! Propustila si mnoge epizode u mojoj mladosti."

"U redu, poznaješ, ali prevrnućemo se."

"To zavisi od tebe. Gukni."

Šemsa se grčevito uhvati za dasku na kojoj je sjedila. Osvrtala se iza sebe, ka pojasu klobuka i vrtloga iza ko­jih se rijeka prelijevala preko niza sedri zastrtih čupavom, zagasitozelenom florom. Vodena sila vukla je čamac prema slapu, dok ju je Rejhana poništavala veslajući unazad. Stajale su u mjestu. Unski aerosol mirisao je opojno, na burbon i zvuk činela, na zaboravljena stoljeća, na tamne podvodne odaje gdje leškare boginje sa svojim puzavim ljubavnicima.

Okrenuvši pramac ka jednom tijesnom usjeku u slapu, silovito je zaveslala. Šemsa ciknu i sjede s daske na pod, zapanjujuće brzo za svojih četrdeset osam godina.

Čamcem se poigrala moćna riječna struja i odvukla ga niz kaskadu. S jedne strane okrznuo ga je zid od pje­ne, pa ih je u sekundi zalilo nekoliko debelih naleta vode. Podno slapa, rijeka je kipjela, jaki vrtlozi su sezali u du­boku tamu dok su se mjehurići pjene ujedinjavali u velike i zastrašujuće nabrekline.


Ostali odlomci: 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 (AUDIO)

PODRŠKA,
DONACIJA
na glavnu stranicu
razglasite
KNJIGE
razni tekstovi
POSTAVITE PITANJE NIHADU HASANOVIĆU O NJEGOVIM KNJIGAMA, PISANJU...
PITANJA IZ cyberPUBLIKE (+ ODGOVORI)
posalji mejl
FB STRANICA AUTORA
PROFIL NA TWITTERU