ODLOMCI IZ KNJIGA:


● ČOVJEK IZ PODRUMA, 2013. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 (AUDIO)

O ROŠTILJU I RAZNIM SMETNJAMA, 2008.

KAD SU NARODI NESTALI, 2003.

ZAISTA?, 2000.

PODIGNI VISOKO BAKLJU, 1996.

Gdje nabaviti knjiguODLOMAK 6 IZ ROMANA
"ČOVJEK IZ PODRUMA"


[Husnijina četa, 243.-245. str.] 


Tokom nasumičnog ispitivanja terena, komandir čete je spazio nekakvu nadriliniju. Nalazila se duboko iza do­nedavnog fronta, a činile su je neprijateljske zemunice, is­ključivo. Njihovi obitavaoci nisu se ni trudili da se sakriju prelazeći iz jedne rupe u drugu.

Bez planiranja, Husnija povede vojsku u napad po ustaljenom obrascu. Prvo ispaliti projektil iz RPG-a na jedan od grudobrana. Onda po živoj sili udariti nitrogli­cerinkom, automatskim puškama, tromblonima, ručnim bombama. Proizvesti što više dreke. Urlali su: tegbir ala­huegber! Komandir je i mukao.

Iznenađeni linijaši se razbježaše. Dio jedinice ih je po­tiskivao niz greben ka polju sa skršenom čekom. Tjerali su ih i dalje, ka drveću zasađenom u ravnim, paralelnim nizovima.

Ostatak Husnijine čete je pohrlio u zemunice, napušte­ne bez otpora. Bile su dobro opskrbljene hranom i ciga­retama. Borci su pušili, jeli, pili rakiju. Zuher je pripalio Moravu. Čitao je deklaraciju za ono što je maloprije ručao iz konzerve: rizi-bizi sa svinjskim mesom.

Kako su se napadnuti povlačili, tako se pucnjava gubila u daljini. Jedno vrijeme gotovo se nije ni čula. Ali malo­-pomalo postajala je sve bučnija, slijeva, zdesna, sleđa. Ili sprijeda, zavisno odakle se gleda. U zemunici pretrpanoj ljudima nastade strka. Zuher baci cigaretu na zemljani pod. Lati se puške i potrča ka izlazu. Ranac i vijetnamku na čijem ramenu je bio ušiven grb nekog švicarskog grada s ljiljanom nije stigao ugrabiti. Ostali su na ležaju u jami, među izgriženom, ušljivom ćebadi i prosutim zrnjem graška.

Pojurio je grbavom nizbrdicom, pa preko ledine i uz­brdo. S gipkošću se penjao po stijenama. Jednom momku čizma se zaglavila između žila drveta. U plaču je pokuša­vao izvući nogu. Zuher mu nožem rasiječe pertle. Ni ne pogledavši ga, momak zašprinta bez čizme. Obojica su nastavili trčati za Babićem. Taj je smatran pouzdanim pu­tokazom u bježanijama. Četni poeta ga je svojevremeno nagradio desetercima:


Babić njuši brda i doline,

Idi za njim ako neš na mine.


Dobrih sat vremena vojska se okupljala po šumi. Postrojili su se duž korita zastrtog gnjilim granjem i bezvodnog upr­kos jesenjim padavinama. Nijednog ranjenog, nijednog nestalog, nijednog poginulog u četi koja je znala spasti i na trideset preživjelih. Sanitetlija Mrtvac gunđao je za sebe: dosta više, kraj je rata, zovi kamiončić, bog ti dao. Drugi su šapatom pominjali Husnijine nadimke: Mudo, Klada, Obrvaš, Divljak, Plačko, Ćita, Krmče, Mops. On se u me­đuvremenu konsultovao s komandirima vodova i pokojim desetarom kuda da pođu. Nevoljko je osluškivao i Babi­ćevo mišljenje. Dan se gasio, tražilo se mjesto za počinak.


Prije noći, stigli su, uz Babićeve instrukcije, do jedne nase­obine. Niko više nije živio tu. Kuće šupljih krovova bile su popaljene. U nekima je još tinjala vatra. Crne kapi klizile su niz zidove nabačene grubim malterom. Na livadi, dimio se sloj sijena u obliku kruga.

Mladić koji je prilikom bijega morao izuti čizmu na­šao je par bakandži u jednoj šupi. Pošto su mu bile velike, utrpao je smotanog platna u njih prije nego što ih je opet obuo.

Zuher se zaputio prema prizemnici s očuvanom jed­nom stranom krova. Otvorio je vrata, prošao kroz predso­blje i zavirio u prostorije. Na podu klozeta ležalo je strašilo. Skinuo je sa njega spitfajerku, suhu, bez poderotina. Obu­kao ju je. Sezala mu je do iznad pasa.

Vojnici su po grupama raspoređeni u kuće. Postavlje­ne su straže. Čupo i Mrtvac su, popivši po tabletu, odmah zaspali. Zuher im se smijao jer su se u snu zagrlili. Često se budio tokom noći. Čuo je onog u bakandžama kako mljacka, bunca i doziva mamu.


Ostali odlomci: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8 (AUDIO)

PODRŠKA,
DONACIJA
na glavnu stranicu
razglasite
KNJIGE
razni tekstovi
POSTAVITE PITANJE NIHADU HASANOVIĆU O NJEGOVIM KNJIGAMA, PISANJU...
PITANJA IZ cyberPUBLIKE (+ ODGOVORI)
posalji mejl
FB STRANICA AUTORA
PROFIL NA TWITTERU