ODLOMCI IZ KNJIGA:


● ČOVJEK IZ PODRUMA, 2013. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 (AUDIO)

O ROŠTILJU I RAZNIM SMETNJAMA, 2008.

KAD SU NARODI NESTALI, 2003.

ZAISTA?, 2000.

PODIGNI VISOKO BAKLJU, 1996.

Gdje nabaviti knjiguODLOMAK 7 IZ ROMANA
"ČOVJEK IZ PODRUMA"


[Zuher i April, 293.-296. str.] 


Na podu, u Zuherovoj blizini, jedna stvar je odudarala od okolnih otpadaka. On čučnu i podiže je. Kačket na braon, bijele i crvene pruge. Podstava od svilenkastog materijala. Sjajila se. Crne vlasi u njoj. Sudeći po etiketi s neizlizanim slovima, kapa je bila skrojena u Bangladešu.

Zuher ustade i otrese kačket. Vrtio ga je oko prsta mo­treći unaokolo znatiželjnim pogledom. Niko od prisutnih nije mu se obratio.


Tek četvrt sata kasnije, začuo je iza leđa žustar glas. Osvr­nuo se. Prilazila mu je djevojka u debeloj ljubičastoj jakni i tamnoplavim farmerkama. Njene mršave noge su se gipko savijale pri svakom koraku.

Prstom je pokazala prema kačketu u njegovoj ruci, a zatim prema otvoru na dalekom stropu. On je napravio lažno strog izraz lica. Upitao ju je da li sljeduje neka nagra­da za poštenog nalazača.

Mogao sam ga, reče, sakriti ili pokloniti nekom dru­gom... a da sam izašao na oluju i da mi je odletio?

Ne bi on tebi odletio, kazala je. Ne izgledaš tako. A nisi ni u položaju da biraš. Bio si pod prismotrom. Prikupila sam nedvosmislene dokaze da si dobronamjeran.

Protresla je svoju beta-kameru i čvoknula poklopac za kasete. S obješenjačkim osmijehom, upozorila ga je da je kompletan slučaj dokumentovan iz ptičje perspektive: i kako joj je kapa pobjegla kroz onaj otvor i kako je on prišao i uzeo je i kako ju je vrtio oko prsta očekujući da će se vlasnik javiti. Zuher popusti i preda joj kačket, koji ona očisti dlanom i stavi na glavu.

Zanimalo ju je otkud on ovdje, u sali stare željezničke stanice. Mladić se samo rukova s njom i kaza svoje ime. Kako se mučila s njegovim izgovorom, morao ga je spe­lovati. Ona se takođe predstavi. Zvala se April. Imala je kratku i blago kovrdžavu kosu, neurednu. Ispod nemir­nih očiju, malčice nakošenih, protezao se po jedan brit­ki, svijetli podočnjak. Na uskom licu, iz kojeg su vampiri isisali svu krv, živahno su se micale tanke usne. Tufna od kreme na gornjoj usni pokrivala je otok kakav nastane od herpesa.

I, otkud ti ovdje?, ponovila je.

Strani student otkriva grad. Ispriča kako je pravio društvo jednom prijatelju u uredu za strance, za izdava­nje zelene karte. Čekao je na četvrtom spratu, da prozo­vu tog momka. Pogledao je kroz prozor i ukazala mu se ova fantastična zgrada. Čuo je za nju i ranije, ali dosad nije imao vremena da je obiđe. Prijatelj je otišao sretan iz ureda kući, a on je produžio ovamo.

Dok je govorio, April je svako malo namještala kačket. Bio joj je velik. Pri pomicanju glave klizio je po tjemenu, spuštao se do ušiju bez naušnica i skroz do obrva, a ona ga je svaki put strpljivo povlačila nazad. Ličio je na neku pljosnatu kariranu životinjicu koja s April živi u simbiozi i napasa se njenim crnim uvojcima.


Raspitivala se o Zuherovoj zemlji. Saznala je da se ondje rat završio ne ove jeseni, već prije pune dvije godine, ali da se njemu više ne živi tamo.

Ljudi u Bosni su kruti, kazao je, umišljeni. Ali neću da... nisu svi... moj stari. On je baš mekan tip. Baštovan. Ma dobra je i stara. Voli da cugne. Schnaps... brandy od masline. Od oraha. Likeri.

A kako ti je u Michiganu?, pitala je.

Čudesno. Sve miriše na gvožđe. I samo kad mi... moji američki roditelji hoće... malo su čudni. Neće... hoće da imaju dijete, a ja nikad neću... nisam njihovo dijete.


Razgovor potraja još nekoliko minuta. April pogleda na ručni sat i reče da joj valja ići, a i kiša je jenjavala. Pozdra­vivši se s njim, lagano je pošla van. Kod izlaza odskakuta nekoliko koraka kao da igra školice, zastade na tren, na­pravi polukrug i vrati se do Zuhera.

Naredi mu da bude slobodan iduću subotu naveče jer njen prijatelj organizuje kućnu zabavu u Woodbridgeu. Htio si nagradu, kazala je, eto ti nagrada. Posudila mu je hemijsku olovku, kojom je zapisao njenu mejl-adresu i broj telefona na dlanu.


Ostali odlomci: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8 (AUDIO)

PODRŠKA,
DONACIJA
na glavnu stranicu
razglasite
KNJIGE
razni tekstovi
POSTAVITE PITANJE NIHADU HASANOVIĆU O NJEGOVIM KNJIGAMA, PISANJU...
PITANJA IZ cyberPUBLIKE (+ ODGOVORI)
posalji mejl
FB STRANICA AUTORA
PROFIL NA TWITTERU