ODGOVORI NA PITANJA IZ cyberPUBLIKE

MARC CASALS IGLESIAS: Otkud likovi 08/02/2017

RUBRIKA PITANJA IZ cyberPUBLIKE


08/02/2017

MARC CASALS IGLESIAS: Mensurova psihologija u "Lakom pogonu" je veoma originalna i bogata. Da li, kad zamišljaš glavne likove za svoje romane, generalno definišeš njihovu psihologiju prije nego što počneš da pišeš ili je polako razvijaš u toku naracije?


NIHAD HASANOVIĆ: Uglavnom mi kao uzor za likove, barem one značajne, služe osobe koje sam poznavao ili poznajem. Ali one se u knjizi preobraze, prođu kroz reinkarnaciju i nisu više ono što su bile u prošlom, zbiljskom životu. Znao sam navući mržnju na sebe ili prezir zato što pojedini ljudi povjeruju da su se pronašli u mojim prozama. Umisle da im se zbog nečeg svetim umjetničkim postupkom. Takvo shvatanje je žalosna pogreška, tipična za društva jako sklona traču. Gdje prevladava strah od kamere, od mikrofona, od javnog iznošenja vlastitog stava, tu caruje šaptanje iza leđa, igra gluhih telefona.


Ukoliko se za građenje likova oslanjaš na gotove, u književnosti bezbroj puta prežvakane psihološke šeme, lako ćeš upasti u kliše. Rijetko mi se desi da iz potpune magle izmaštam protagonistu koji će u romanu voditi neki svoj nepredvidiv život. Ali pisanje se ne da podvesti pod zakone logike. U njemu ima nešto duboko iracionalno, protivno fizici, ekonomiji pa, ako hoćeš, i ustaljenom moralu. Zuher Midžić, programer i domar u "Čovjeku iz podruma", nastao je na iznenađujući način, kao grom iz vedra neba, praktično ni iz čega. Stvorila ga je priča o njegovim dogodovštinama na grmečkom ratištu i kasnije u Detroitu i New Yorku. Mnogima se svidjela njegova osobenjačka strana i uvrnutost, nekonvencionalan pristup seksu, a taj tip mi je dospio iz ništavila - Big Bang. Na umu mi nije bila nikakva stvarna ličnost dok ga je roman polako mijesio i oblikovao.

------------------------------

(Postavite i vi pitanje Nihadu Hasanoviću o njegovim knjigama, pisanju, književnoj vokaciji i srodnim stvarima.)

PODRŠKA,
DONACIJA
razglasite
posalji mejl
na glavnu stranicu
KNJIGE
PRATITE NA TWITTERU
posjetite FACEBOOK STRANICU NIHADA HASANOVIĆA
POSTAVITE I VI PITANJE NIHADU HASANOVIĆU O NJEGOVIM KNJIGAMA, PISANJU I SL.